Miért nem látom a saját Google hirdetéseimet?

Stylish girl in 80s tracksuit watching in to laptop with binoculars on pink background

Gyakran merülhet fel a kérdés, hogy miért nem látjuk a saját Google hirdetéseinket, amikor beírunk egy keresőszót. Ez a probléma sokak számára frusztráló lehet, hiszen a hirdetések megjelenése és hatékonysága kulcsfontosságú a sikeres online marketing kampányokhoz. 

Az okok változatosak lehetnek, technikai beállításoktól kezdve egészen az algoritmusok működéséig. Az alábbiakban részletesen áttekintjük, miért nem láthatja a saját hirdetéseit, illetve azt is, hogyan javíthat a helyzeten.

Hirdetésblokkolók

Először is, abban az esetben, ha böngészőjében hirdetésblokkolót használ, az megakadályozhatja, hogy megjelenjenek a hirdetések. Ellenőrizze, hogy van-e ilyen engedélyezve az eszközén, mivel a blokkoló szoftverek gyakran szűrik ki a hirdetéseket, beleértve a saját Google hirdetéseit is.

Nem megfelelő kulcsszó

Lehet, hogy olyan kulcsszóra keresett rá, amire nem futtat hirdetést. Fontos, hogy ellenőrizze a kulcsszó-listát, valamint győződjön meg arról, hogy a keresett kifejezés szerepel benne. Az alaposság ezen a téren elengedhetetlen, hiszen a nem megfelelő kulcsszavak használata jelentősen csökkentheti a hirdetések megjelenési esélyeit.

Költségkeret kimerülése

Amennyiben egy adott napon már kimerítette a költségkeretét, előfordulhat, hogy az esti órákban már nem jelennek meg a hirdetései. Figyelje a napi költségkeretét és szükség esetén növelje meg azt. Ezzel biztosíthatja, hogy a hirdetések folyamatosan jelen legyenek a keresési eredmények között.

Földrajzi és időbeli korlátozások

Lehet, hogy egy olyan helyen tartózkodik, ami nincs a célzott területek között, vagy olyan időpontban keres rá, amikorra nincs beállítva a hirdetések megjelenítése. A földrajzi és időbeli beállítások megfelelő konfigurálása segít abban, hogy a hirdetések a megfelelő időben és helyen jelenjenek meg a potenciális ügyfelek számára.

Alacsony keresési volumen

Túl specifikus kulcsszavak esetén – melyeknek alacsony a keresési volumene -, előfordulhat, hogy egyáltalán nem jelennek meg a hirdetések. Ebben az esetben érdemes lehet kevésbé specifikus, de releváns kulcsszavakat is használni, hogy növelje a megjelenési esélyeket.

Hirdetés minőségi mutatója

Az alacsony minőségi mutató, ami a kulcsszó átkattintási arányából, a hirdetés relevanciájából és az érkezési oldal minőségéből áll, szintén okozhat problémát. Érdemes ezeken a területeken javítani, hogy a hirdetések hatékonyabbak működhessenek. A magasabb minőségi mutató jobb pozíciókat és alacsonyabb költségeket eredményezhet.

Nem releváns közönség

A Google algoritmusa néha úgy ítélheti meg, hogy a keresést végző felhasználó nem tartozik a hirdetés célcsoportjába. Ennek több oka is lehet, például a kampányok tanulási időszakában a rendszer véletlenszerűen próbálja ki a hirdetések megjelenítését. 

Továbbá, ha a felhasználó olyan közönségcsoportba tartozik, amely nem szokott kattintani a Google Ads hirdetésekre, vagy többször is rákeresett egy bizonyos kulcsszóra, de sosem kattintott a hirdetésekre, a rendszer nem fogja relevánsnak ítélni a hirdetést.

Ne keressen rá a saját hirdetéseire!

Nem ajánljuk, hogy rendszeresen rákeressen a saját hirdetett kulcsszavaira, ugyanis, ha megjelenik a hirdetése, viszont nem kattint rá, a Google kevésbé relevánsnak ítélheti a hirdetést. Amennyiben rákattint, a saját kattintásáért kell fizetnie, mi több, ha rákattint, majd rögtön elhagyja az oldalt, a Google kevésbé relevánsnak ítélheti meg a hirdetést és magát az oldalt is. Ritkán lehet egy-egy ellenőrző keresést végezni, viszont érdemes szem előtt tartani, hogy ez nagy eséllyel nem tesz jót a kampányok teljesítményének.

Összességében számos oka lehet annak, hogy miért nem látja a saját Google hirdetéseit. Érdemes minden lehetséges tényezőt alaposan megvizsgálni és szükség esetén változtatni a beállításokon a jobb eredmények elérése érdekében.